تحقیقات جدید دانشمندان همیشه در راستای استفاده از تکنولوژیهای به روز نیست، بلکه گاهی نشان میدهد درست استفاده کردن از وسایل حفاظتی سنتی نیز به همان اندازه اسباب مدرن اثربخش خواهد بود.
بررسیهای تازه محققان نشان داده است زنان باردار آفریقایی میتوانند با خوابیدن در پشهبندهای آغشته به حشرهکش تا یک سوم احتمال سقط جنین یا مردهزایی را کاهش دهند. نتایج این تحقیقات تاکیدی بر ضرورت و اهمیت استفاده از پشهبندهای آغشته به حشرهکش برای زنان باردار و کودکان در آفریقاست.
این در حالی است که تمام این اقدامات برای کاهش احتمال گزیده شدن توسط پشه مالاریا است، چرا که مالاریا یک بیماری قابل پیشگیری است که سالانه بیش از یک میلیون نفر را میکشد که 90 درصد قربانیان در آفریقا و عمدتاً نیز کودکان هستند.
وقتی از این پشهبندها استفاده شود شمار سقطجنین و یا مردهزایی در زنان کاهش پیدا میکند و این امر اهمیت زیادی برای سلامت زنان باردار و نوزادان تازه متولد شده آنها دارد. همچنین با این روش تعداد نوزادانی که زیر وزن طبیعی متولد میشوند نیز کاهش پیدا میکند. زنانی که مبتلا به ایدز هستند، چنانچه در طی بارداری همچنین آلوده به مالاریا نیز شوند، با احتمال بیشتری این عفونت را به کودکان خود منتقل میکنند.
گفتنی است که بهای هر پشهبند از نوع آغشته به حشره کش حدود 4 دلار است که برای بسیاری از خانوادههای آفریقایی مبلغ زیادی است. یعنی باز هم وقتی راهکاری مؤثر برای کاهش مرگ و میرو بیماری پیدا شده، فقر موجود در آفریقا مانع از اجرای آن میشود.
در همین راستا، دولتهای آفریقایی و سازمانهای کمکرسانی بینالمللی خواستار اتخاذ تدابیر جدیتر برای کاهش تلفات بیماری مالاریا در قاره آفریقا، که همه ساله یک میلیون قربانی میگیرد، شدهاند. همچنین سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است، بیماری مالاریا همه ساله یک میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار خسارت بر بدنه اقتصاد کشورهای آفریقایی وارد میکند.
90 درصد از قربانیان مالاریا را ساکنان کشورهای زیر خط صحرا تشکیل میدهند. کمبود منابع مالی، فقدان زیرساختهای بهداشتی و درمانی و نیز کمبود کادرپزشکی، مهمترین عوامل افزایش قربانیان مالاریا در قاره آفریقا شناخته میشوند و در این میان،کودکان و زنان باردار بیشترین تعداد قربانیان مالاریا را تشکیل میدهند.
در کشور ۲۸میلیونی اوگاندا، این بیماری به عنوان اصلیترین عامل مرگ و میرها شناخته میشود به طوری که همه روزه ۳۴۰نفر از ساکنان این کشور در اثر ابتلای به بیماری مالاریا جان میدهند و در هر سی ثانیه یک کودک از این بیماری میمیرد در حالی که یک واکسن مالاریا میتواند کودکان را حداقل تا ۱۸ماهگی در برابر این بیماری مصون کند.
این درحالی است که اکثر متخصصان معتقدند هیچ امید فوری برای کشف واکسنی که بتواند مالاریا را بهکلی از بین ببرد یا حداقل مصونیت مادامالعمر در برابر آن ایجاد کند وجود ندارد، اما واکسنی که مالاریا را تبدیل به عفونت ملایمی بکند میتواند بر کاهش خطرات این بیماری تأثیر جدی بگذارد.